Μιλάμε για τη διαφορετικότητα!

Εύχομαι καλό μήνα σε όλους!Περάσαμε όμορφα το τριήμερο και επιστρέψαμε ανανεωμένοι στη βάση μας. Το Σάββατο με αφορμή την ημέρα που είναι αφιερωμένη στον αυτισμό, μαζέψαμε τα ξαδερφάκια και διαβάσαμε το βιβλίο των Π. Πουλάκη και Β. Τσαρουχα με τίτλο "ο Αυτός". Ο αυτός είναι ένα βιβλίο που μιλά για την διαφορετικότητα και την αποδοχή της. 

Ο Αυτός είναι ένα από τα 75 χελωνάκια που επωάσθηκαν σε κάποια παραλία ένα καλοκαίρι. Ένα χελωνάκι διαφορετικό από τα άλλα, που προσπαθεί να επιβιώσει από του γλάρους κι άλλους κινδύνους που παραμονεύουν. Ούτε η μαμά του όμως ούτε τ’ αδέλφια του ήταν περήφανα γι’ αυτόν. Ο Αυτός ήταν διαφορετικός και απρόβλεπτος. 

Για να γίνει κατανοητό και άμεσο στα παιδιά χρησιμοποιήσαμε τα ονόματά τους μέσα στην ιστορία και από τη συζήτηση που κάναμε μετά διέκρινα την αθωότητα στα μάτια τους. Κάναμε ομάδες για να μιλήσουμε για την διαφορετικότητα, ανάλογα με το φύλο, το χρώμα ματιών, το μήκος μαλλιών κτλ. Και τέλος μιλήσαμε για τον αυτισμό. Στην δική μας οικογένεια "ο αυτός" είναι ο Άγγελος! Τα παιδιά τον έχουν αποδεχτεί και τον αγαπούν, ξέρουν τις δυσκολίες του και τον αποδέχονται όπως είναι. Έμεινε να τον καταλάβουν κιόλας και για να γίνει αυτό χρειάστηκε να μπούμε "στο δικό του καβούκι", όπως ακριβώς έκαναν και τα αδέρφια του "αυτού" στο παραμύθι. Κι ύστερα ζωγραφίσαμε, βάλαμε χρώμα σε ότι μας έκανε εντύπωση από το παραμύθι και τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με ζήλο. Δεν μείναμε όμως μόνο στη ζωγραφική, θέλαμε να κάνουμε και μια ομαδική κατασκευή για το Πάσχα που έρχεται.Διαλέξαμε μια Πασχαλινή γιρλάντα με λίγα υλικά, χαρτόνι, ψαλίδι, σπάγκο και έδειξαν να το διασκεδάζουν πραγματικά, αφού ο καθένας δημιούργησε το δικό του κουνελάκι με το όνομά του. Θέλουμε να τους βλέπουμε ως μια δεμένη ομάδα, όπως υπήρξαμε και εμείς κάποτε στην ηλικία τους. Να μοιράζονται, να δημιουργούν παρέα και να διασκεδάζουν. Με τις ξαδέρφες (σαν αδερφές δηλαδή) Δώρα και Νόπη, έχουμε κοινές ανησυχίες οπότε τέτοιες ιδέες υλοποιούνται εύκολα. Γιατί δεν θα μείνουμε εκεί θέλουμε να κάνουμε θεατρικά, να μιλήσουμε για την Παράδοση, να διαβάσουμε παραμύθια, μυθολογία και το σημαντικότερο να το κάνουμε ΜΑΖΙ!


                               

Διαβάσαμε το βιβλίο με τίτλο "Ο αυτός"

Δεν παραλείψαμε φυσικά και το παιχνίδι, στο αγαπημένο πια κτήμα. Μάθανε να παίζουνε βόλους για αρχή, έχουμε όμως πολλά παιχνίδια από το παρελθόν να τους μάθουμε ακόμη. Τους δίνουμε το ερέθισμα και εκείνα επιλέγουν.
Στα 33 μου χρόνια διαπιστώνω πως το παιχνίδι και η επαφή με τα παιδιά, μου δίνει κάθε φορά και ένα μάθημα αγάπης και κάθε φορά με αφήνει με μια γλυκιά νοσταλγία για τα δικά μου παιδικά χρόνια στις αλάνες. Εύχομαι να αισθάνεστε και εσείς παιδιά σε κάθε ευκαιρία που σας δίνεται!


Καλή εβδομάδα σε όλους εκεί έξω!

Δημοσίευση σχολίου